Nicola Jürgensen

Clarinet

Professora a la Universitat d’Arts Folkwang a Essen, Alemanya

AIMS Acadèmia​ 13-21/O8/2O23

  • Classes magistrals individuals per a clarinet
  • Entrenament d’audició
  • Oportunitats per actuar a l’escenari com a solista o en grups de cambra
  • Alumnes seleccionats experimentaran l’Orquestra de Festival

La clarinetista alemanya Nicola Jürgensen va estudiar amb Hans Deinzer i Sabine Meyer. Molt aviat el seu èxit en concursos musicals va cridar l’atenció d’un públic molt ampli. Entre els seus premis hi ha el Premi Mozart, el Premi de Solistes del Concurs de Música Alemanya i una beca de la Ràdio Alemanya, inclosos concerts al Festival de Música de Bremen.

Nicola Jürgensen va ser clarinetista principal de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio d’Alemanya Occidental (WDR) de Colònia del 2001 al 2018, combinant les seves funcions orquestrals amb la seva carrera com a solista. Com a solista ha actuat amb l’Orquestra Simfònica Alemanya de Berlín, l’Orquestra Beethoven de Bonn, la Filharmònica de Cambra Alemanya de Bremen, l’Orquestra Simfònica d’Hamburg, les Orquestres de Ràdio de Berlín i Leipzig (MDR) i les orquestres del Teatre Estatal de Braunschweig, Friburg, Kassel, Rostock i Saarbrücken. També va actuar com a solista amb les Orquestres de Cambra de Polònia, Basilea i Viena, així com amb l’Ensemble Resonanz d’Hamburg, l’Orquestra de Cambra de Munic i l’Orquestra de Cambra C.P.E. Bach a Berlín.

A Nicola també li agrada molt la interpretació de música de cambra. Per invitació de l’Artemis Quartet, va interpretar el Concert de Cambra per a clarinet i quartet de cordes de Karl Amadeus Hartmann. Ha actuat als festivals de música de cambra de Risør (Noruega) i Lockenhaus (Àustria) i ha estat part del festival “Spannungen” a Heimbach el 2019.

El 2008 Nicola Jürgensen va interpretar el paper d’Eva en una producció de l’òpera “Michael Journey Around the Earth” de Padrissa i La Fura dels Baus. La producció es va poder veure al Festival de Viena, la Biennal de Venècia, el Festival de Tardor de Varsòvia, el Festival de Tardor de París i en altres llocs.

El 2013 va actuar com a solista amb la Konzerthausorchester de Berlín i va portar a l’escenari “Night Prayers” de Giya Kantcheli amb la WDR Symphony Orchestra. La temporada també va incloure els seus debuts al Festival de Lincoln Center (Nova York), el Festival de Wuhan (Xina) i l’Orquestra Filharmònica d’Auckland (Nova Zelanda). Els anys 2014 i 2015 va ser a Bangkok on va impulsar el “Festival de Música de Mestres Alemanys”, una sèrie de concerts i classes magistrals. Aquells anys, Jürgensen també va tornar al Festival de Wuhan (Xina) amb l’Orquestra Filharmònica de Wuhan. El 2018, va debutar amb l’Orquestra de Cambra de Corea al Centre de les Arts de Seül i amb l’Orquestra Filharmònica de Xiamen (Xina).

Nicola Jürgensen està fent nombroses classes magistrals internacionals i, al 2020, va ser convidada com a professora de la secció de vent fusta de l’Orquestra Nacional Juvenil d’Alemanya (BJO).

El 2018 va rebre un nomenament com a professora de clarinet a la Universitat d’Arts Folkwang a Essen, Alemanya.