AIMS Acadèmia

Barbara Buntrock

Barbara Buntrock

Viola

El que Barbara Buntrock busca en els seus concerts és una poesia de tons: donar a cada nota un sentit, seguir una línia musical i trobar una expressió que pugui commoure l’audiència. Filla d’un violoncel·lista i un violinista, va prendre les seves primeres lliçons de violí a l’edat de cinc anys i  just abans de començar els seus estudis superiors va descobrir el seu amor per la viola. Els seus tons profunds i els seus timbres la van atreure des de la seva primera lliçó com a estudiant de primer any amb Werner Dickel en el Col·legi de Música en Wuppertal.

Barbara Buntrock va estudiar amb Barbara Westphal en el Col·legi de Música de Lübeck i va completar un any a l’estranger amb Heidi Castleman en la Juilliard School de New York com a becària de la Study Foundation of the German Nation i de la German Foundation of Musical Life. El 2012 es va graduar amb honors després de dur a terme estudis complementaris amb Tabea Zimmermann i Lars Anders Tomter en el Conservatori Hanns Eisler a Berlín.

Barbara Buntrock ha rebut valuosa orientació de Seiji Ozawa, Nobuko Imai, Gabor Takács-Nagy, Kim Kashkashian, Yuri Bashmet, Anner Bylsma i Bruno Giuranna, alguns d’ells en el marc de la Verbier Festival Academy. Del febrer de 2009 al desembre del 2010 va ser primera violista solista en l’Orquestra Gewandhaus de Leipzig, abans d’abandonar el seu càrrec a favor dels seus projectes com a solista i de càmera.

Barbara Buntrock ha guanyat moltes competicions internacionals; el seu èxit més recent va ser el 2012 amb el segon premi en el Concurs Internacional de Viola de Tòquio. Anteriorment havia guanyat premis en el Concurs Internacional de Música de ARD de Munich, el Concours de Genève, el Concurs Internacional de Música en Markneukirchen, el International Primrose Competition i el German Music Competition (DMW). El 2008 la seva ciutat natal de Wuppertal li va atorgar la beca Von der Heydt en honor al “constant desenvolupament i evolució musical d’una jove personalitat artística” i pel seu “alt grau de musicalitat i expressivitat”.

Barbara Buntrock ha aparegut com a solista amb agrupacions com l’Orquestra de cambra de Stuttgart, l’Orquestra Simfònica de Wuppertal, l’Orquestra de cambra Electoral Palatinate, l’Orquestra Simfònica de la Bergisches Land, l’Orquestra de cambra Alemanya del Sud-oest de Pforzheim i la Bochum Orquestra Simfònica. El 2013 va debutar en el Zurich Tonhalle amb el suport de la Fundació Orpheum en el International Orpheum Music Festival.

Com violista, s’inspira especialment en la música de cambra, tant en el treball espontani d’una nova formació, com en el treball en equip d’un conjunt ja establert. Barbara Buntrock és membre del Mariani Piano Quartet, amb el qual va obtenir una beca DMW al març de 2011. També toca regularment amb el Quartet de Cordes de Leipzig i ha gravat amb ells dos CD’s, inclosos els quintets de corda de Mozart i Mendelssohn.

En la propera temporada, llançarà un enregistrament amb el pianista Daniel Heide amb el segell de música Cavi amb sonates de Paul Hindemith i Rebecca Clarke, així com la suite d’Ernest Bloch compostes el 1919. A més, també debutarà amb el CD del Mariani Piano Quartet que es publicarà a la tardor pel segell Genuin amb obres de Frank Bridge, Bohuslav Martinu i Robert Schumann.

Com a directora artística, el 2011 va supervisar la fundació “Festival 3B – Música de cambra de la Wuppertal Immanuelskirche”, que porta el nom dels tres grans B’s de Bach, Beethoven i Brahms, dedicat al repertori de càmera de totes les èpoques musicals.

Des d’octubre de 2015 Barbara Buntrock ha ocupat el càrrec de professora de viola en la Robert Schumann Hochschule de Dusseldorf.

Barbara Buntrock toca amb una viola construïda per Antonio Mariani, Pesaro (construïda al voltant de l’any 1650). Aquest instrument va ser prèviament tocat pel llegendari violista Lionel Tertis.