Elena Cheah

Violoncel

Professora de violoncel a la Universitat de Música de Friburg

AIMS Acadèmia​ O1-13/O8/2O23

  • Classes magistrals individuals per a violoncel
  • Entrenament d’audició
  • Oportunitats per actuar a l’escenari com a solista o en grups de cambra
  • Alumnes seleccionats experimentaran l’Orquestra de Festival 

Elena Cheah, violoncel·lista nord-americana, va estudiar a la Juilliard School i a la Hanns Eisler Academy of Music amb Boris Pergamenschikow. Ha estat músic de cambra convidada als festivals d’Aspen, Ravinia i Bellingham als Estats Units, a diversos festivals internacionals de prestigi com el Festival de Música de Schleswig-Holstein, el Festival de Música de Rheingau, el Festival Internacional de Música de Cambra de Zagreb, el Musicus Fest de Hong Kong i Austràlia per fer gires amb l’agència Musica Viva. Des del 2014 és membre del Quartet Hegel i desenvolupa programes literaris que el quartet interpreta amb l’actor Walter Sittler.

El 2001, l’Elena es va convertir en la violoncel·lista principal de l’orquestra de la Deutsche Opera Berlin sota la direcció de Christian Thielemann. Tres anys més tard, va deixar aquest càrrec per dedicar-se a interessos musicals menys convencionals com la banda de rock instrumental del seu germà i el conjunt Trio Grand Cru (2003-2010). Les actuacions amb el trio van seguir a la Laeiszhalle d’Hamburg, la Philharmonie de Berlín, el Bar jeder Vernunft de Berlín i el Köstritzer Zeltfestival de Weimar. El 2005-2006 i el 2010-2011 va exercir com a violoncel·lista principal de la Staatskapelle Berlin sota la direcció de Daniel Barenboim.

Com a violoncel·lista principal convidada, ha actuat amb diversos conjunts reconeguts arreu del món, com ara el Concertgebouworkest, la Mahler Chamber Orchestra, la Camerata Bern, l’Orquestra de la Tonhalle Zurich, la SWR Symphony Orchestra Freiburg, el Bach Collegium Stuttgart i la Camerata Salzburg.

Del 2006 al 2013, l’Elena va ser professora de violoncel a l’Acadèmia d’Estudis Orquestrals de la Fundació Barenboim-Said a Sevilla, Espanya. Del 2010 al 2012 també va ser professora a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Stuttgart, i des del 2014 és professora de violoncel a la Universitat de Música de Friburg.

Com a solista, ha actuat amb la Konzerthausorchester Berlin, l’Orquestra Simfònica de Burgos, la Sinfonietta92 Berlin i l’Orquestra de Cambra Anglesa. Ha estat entrenadora i professora convidada amb diverses orquestres i festivals juvenils, com ara el Young Euro Classic Festival, la West-Eastern Divan Orchestra, l’Orquestra Nacional Juvenil de Guatemala i Aldeburgh Music.

Com a escriptora, va assistir a Daniel Barenboim el 2007 amb la redacció del seu darrer llibre, Everything is Connected (Verso, 2008). El 2009, va publicar el seu propi llibre, “An Orchestra Beyond Borders: The West-Eastern Divan Orchestra” (Verso, 2009, també disponible en alemany i italià), basat en les seves experiències com a membre i professora de l’orquestra juvenil àrab-israeliana.

Actualment està en formació per convertir-se en Wayfinder Life Coach i integrarà la seva pràctica de coaching a la seva docència en el futur.