AIMS Acadèmia

Gustav Rivinius

Gustav Rivinius

Violoncel

Gustav Rivinius és el primer i únic músic alemany que va obtenir el primer premi (medalla d’or) en la Competició Internacional Tchaikovsky de Moscou el 1990. A més, va obtenir un premi especial per a la millor interpretació d’una obra de Tchaikovsky, superant als altres finalistes. Des de llavors col·labora amb importants músics, orquestres i directors de tot el món.

Entre els molts punts culminants de la seva carrera, Gustav Rivinius ha actuat amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, dirigida per Lorin Maazel (Tchaikovsky Variations on a Rococo Theme), sota el director Ingo Metzmacher (Concert per a violoncel de B.A. Zimmermann, “pas de trois”), i amb Hanz Zender en el Concert per a violoncel de Zender “Bard”, que va estrenar. En les celebracions de reobertura del Saló Español al Castell de Praga, Gustav Rivinius es va unir a l’Orquestra Filharmònica Checa, dirigida per Vaclav Neumann, interpretant el Concert per a violoncel de Dvorak. En una gala amb motiu del 50è aniversari de l’Orquestra Simfònica de Bamberg, el violoncel·lista va realitzar el Triple Concert de Beethoven, acompanyat per Antje Weithaas i Lars Vogt dirigit per Horst Stein. Gustav Rivinius ha aparegut sovint com a solista amb la orquestra realitzant gires per Alemanya amb el segon Concert per a violoncel de Martinu, dirigit per Manfred Honeck.

Als Estats Units, Gustav Rivinius ha actuat amb l’Orquestra Simfònica de Pittsburgh, dirigida per Marek Janowski (Concert per a violoncel de Schumann) i amb orquestres en Saint Louis, Cincinnati, Washington DC i la Simfònica d’Houston sota la batuta de Christoph Eschenbach (Variations on a Rococo Theme). Gustav Rivinius també ha actuat molt a Canadà, incloent concerts amb l’Orquestra Simfònica de Vancouver dirigida per Sergiu Comissiona (Concert de Haydn Concert, i El Quixot de Strauss) i va realitzar el Concert de Dvorak amb la Filharmònica de Londres sota Heinrich Schiff. A Tòquio, va pujar a l’escenari amb la Filharmònica de Moscou, dirigida per Dmitri Kitayenko i a Seül va interpretar el Concert d’Elgar amb l’Orquestra Simfònica de la KBS i el director Michael Christie. En Beijing, Gustav Rivinius va interpretar el Concert per a violoncel de Schumann amb l’Orquestra Nacional de Ballet. També ha tocat al costat d’orquestres de Lisboa, Tolosa de Llenguadoc, Lió, la Filharmònica d’Hèlsinki i l’Orquestra de Radi Sueca, dirigida per Valery Gergiev. Va fer una gira de concerts a Suïssa interpretant el Concert per a violoncel de Honegger, acabant en Lucerna amb el Concert per a violoncel de Schumann. Va ser acompanyat en tots dos per l’Orquestra Tonhalle Zurich sota David Zinman.

Gustav Rivinius ha aparegut amb totes les orquestres simfòniques de la ràdio d’Alemanya incloent el RIAS de Berlín, el Deutsches Symphonie Orchester, i l’Orquestra Konzerthaus. Va realitzar el Triple Concert amb Christian Tetzlaff i Lars Vogt, acompanyat per la Gewandhaus Orchester Leipzig dirigida per Thomas Dausgaard. En 2010 va oferir la mateixa obra juntament amb Veronika Eberle i Lars Vogt amb el NDR Sinfonieorchester Hamburg, dirigida per Alan Gilbert.

Al costat de les seves actuacions com a solista, a Gustav Rivinius li apassiona la música de cambra. Nascut en el si d’una gran família musical, toca regularment amb els seus germans en el Rivinius Piano Quartet i dóna recitals amb el seu germà Paul al piano. Va participar durant anys en un quintet amb Irena Grafenauer, Maria Graf, Ana Chumachenco i Gérard Caussé.

Gustav Rivinius participa anualment en el festival de Heimbach Spannungen juntament amb els seus amics Lars Vogt, Christian Tetzlaff, Angje Weithaas, Isabelle Faust i Sharon Kam. El podem escoltar en nombrosos CDs amb peces realitzades en aquest festival únic i poc convencional.

El músic també va fundar el Trio Gasparo da Saló Trio, el Trio Arkas, el Bartholdy String Quintet i el Tammuz Piano Quartet, amb qui va gravar els quartets de piano del compositor George Enescu per al segell CPO.

CPO ha publicat CDs de Gustav Rivinius del Concert per a violoncel de Ermanno Wolf-Ferrari, acompanyat pel HR Symphony Orchestra sota Alan Francis, i juntament amb la RSO Saarbrucken, un recital de “Ode to the West Wind”, dirigit per Stanislaw Skrowaczewki (Art Nova). Gustav Rivinius va gravar per Berlin Classiscs el Trio de Clarinet de Brahms juntament amb Sharon Kam i Martin Helmchen, i va fer un enregistrament del Concert per a violoncel de Witold Lutoslawski juntament amb la National Youth Orquestra d’Alemanya, dirigida per Ari Rasilainen.

Gustav Rivinius és professor a la Universitat de Música de HFM en Saarbrücken, on supervisa, amb gran èxit, una classe de violoncel. Des del 2014 imparteix classes en el Conservatori de Maastricht (Països Baixos) i anualment ofereix classes magistrals en el Schleswig Holstein Music Festival. A més,forma part del jurat dels principals concursos de música, com el Concurs Internacional Tchaikovsky Moscou l’any 2011.