José Luis Estellés

Clarinet

Professor de música de cambra de vent a la Hochschule für Musik und Tanz Köln

Professor de clarinet a Musikene – Centre Superior de Música del País Basc

AIMS Academy
10/08-18/O8/2O24

  • Classes magistrals individuals per a clarinet
  • Entrenament d’audició
  • Introducció a les tècniques esteses per la música contemporània
  • Oportunitats per actuar a l’escenari com a solista o en grups de cambra
  • Alumnes seleccionats experimentaran l’Orquestra de Festival 

José Luis Estellés uneix en la seva trajectòria artística les facetes de director orquestral, clarinetista i pedagog.

Després de ser triat com a jove solista pel Ministeri de Cultura d’Espanya i per Ràdio Clàssica per actuar a Venècia (RAI) i Copenhaguen (UER), el seu treball li ha permès visitar nombrosos festivals i sales de concert a Europa, Amèrica i Japó, en col·laboració artística amb els quartets Orpheus, Casals, Enesco, Delian, Modigliani, Arriaga, Yokohama, Diotima, Kelemen, Artis Wien, Arditti i Jousia i amb els pianistes A. Madzar, B. Forsberg, E. Nebolsin, T. Hakkila, J . Mª Colom, H. Sigfridsson, P. Donohoe, C. Martínez-Mehner, P. Gililov, J. Kanno, S. Babayan i J. Drake, entre d’altres músics. És fundador de formacions com el Grup Manon i TAiMAgranada.

Ha actuat com a solista al costat dels mestres Swensen, Andretta, Davin, Encinar, Colomer, Foss, González, Griffiths, Kantorow, Marcon, Martínez, Mena, Kalmar, Pay, Tabachnik, Udaeta, Tchitchinadze, Olives i Pons, amb més d’una vintena d’orquestres.

Els seus enregistraments, en els segells Turtle Records, Emergo Classics, Audiovisuals Sarrià, Anacrusi, Vers, Kairos, Naxos, Columna Música, Komponisten Polyphonie i IBS Classical han obtingut nombroses distincions.

Solista de clarinet de l’Orquestra Ciutat de Granada del 1991 fins al 2021, ha col·laborat amb altres formacions espanyoles, d’Anglaterra, Bèlgica i Alemanya.

José Luis Estellés és professor de música de cambra de vent a la Hochschule für Musik und Tanz Köln des del 2021.

Va ser Director Artístic de Musikene – CSM del País Basc, on és professor de clarinet i d’ensemble (máster), i imparteix classes magistrals internacionalment. També ha estat vinculat com a professor als conservatoris d’Oviedo, Rotterdam (Codarts) i Hèlsinki (Sibelius Academy), així com amb l’Aula de Música de la Universitat d’Alcalá d’Henares. Ha estat membre del jurat dels concursos de l’ARD (Munic) i Aeolus (Düsseldorf).

José Luis Estellés va tenir el seu debut públic com a director d’orquestra en l’any 2000 i des de llavors ha actuat a Espanya, Bèlgica, França, Anglaterra, Bulgària i Mèxic. La seva activitat abasta el gènere simfònic, l’òpera i la creació contemporània. Va ser fundador i director artístic de TAiMAgranada (2002-2008), i director d’Estudis Orquestrals a Musikene (2003-2010), on va desenvolupar la seva pioner programa de formació orquestral. Les seves col·laboracions com a director convidat inclouen orquestres com la London Sinfonietta, l’Bulgarian Symphony Orchestra, l’Ensemble Instrumenta d’Oaxaca, l’Orquestra Ciutat de Granada, l’Orquestra d’Extremadura, l’Orquestra Filharmònica de Màlaga, BCN216 i la Jove Orquestra Nacional d’Espanya entre d’altres. En la seva faceta de director-solista, ha actuat amb l’Orquestra d’Extremadura, TAiMAgranada, Orquestra de Cambra Utopia, I Solisti di Perugia, la Britten Sinfonia i The Soloists of London.

Ha dirigit a solistes com Ute Lemper, Elisabeth Atherton, Katharina Rikus, Juan Manuel Lumbreras, José Ferrero, Mary Carewe, els Tenebrae Vocal Soloists, Manuel Lanza, Ana María Sánchez, Spanish Brass, Luis González, Javier Bonet i al Trio Arbós.

Ha dirigit nombroses estrenes absolutes i entre els seus nombrosos CD com a director orquestral destaquen els primers enregistraments mundials d’obres dels compositors Sorozábal (“Enregistrament de gran transcendència històrica”), Guridi, de Pablo, Lazkano, Edler, Bordes (Musikene), Revoltes ( vers) i Bacarisse (Ibs Classical, amb la distinció “Melòman d’or”).