AIMS Festival
Tcha Limberger
TCHA LIMBERGER – UN POLÍMATA VIRTUÓS
El guardonat multi-instrumentista i vocalista Tcha Limberger, un músic cec nascut a Bèlgica, és aclamat en tots els gèneres musicals i celebrat dins el món del jazz i de la música del món/ folk com a cantant i instrumentista. Ha estat reconegut com una de les figures més destacades i importants de la música folklòrica de la conca dels Carpats i es pot veure actuant a tot el món com a solista en algunes de les formacions que compten amb els millors músics de tot el món: Stochelo Rosenberg, Angelo Debarre, Fabrizio Cassol, Sebastien Giniaux, Roby Lakatos, Evan Christopher, Fapy Lafertin, Petar Ralchev i Lorenzo Gatto.
Els seus nombrosos projectes musicals també són molt admirats. El grup de jazz The Tcha Limberger Trio, on actua com a vocalista, violinista i guitarrista principal, compta amb Mozes Rosenberg, Dave Kelbie i Sebastien Girardot. És membre fundador, vocalista i violinista del quintet de cordes Les Violons de Bruxelles amb seu a la capital belga, un grup dedicat a la interpretació d’estàndards de jazz de Django Reinhardt, així com composicions pròpies.
A més de la seva dedicació a la música folklòrica amb el violí, també se sent còmode cantant en nou idiomes. És membre del Trio Tatavla, on canta i improvisa en grec; és el líder de l’Orquestra Gitana de Budapest i del Trio Kalotaszeg, on canta en hongarès, rus i romanès. El seu inesgotable interès per les diverses cultures influeix notablement en el seu estil d’improvisació en el jazz i l’execució instrumental.
Va néixer en una família de músics. El seu avi era un violinista que dirigia la banda “The Piottos” i el seu pare, Vivi Limberger, va esdevenir el guitarrista rítmic de la banda Waso al costat de Fapy Lafertin, cosí de Tcha i, possiblement, el músic gitano més famós des de Django Reinhardt. Va aprendre els primers acords de guitarra als sis anys i als vuit ja va començar a fer concerts en solitari. Limberger sempre s’ha sentit atret per la música tradicional de tot el món i ha recopilat una gran quantitat d’instruments i enregistraments. Durant molt temps va dirigir una banda belga que interpretava música d’Aimara i indis quítxues de Bolívia.
Inspirat pel clarinetista d’una banda de Nova Orleans en la qual tocava el banjo, es va iniciar al clarinet i va estudiar els estils de jazz de Nova Orleans i la música magiar (Budapest).
També va començar a treballar amb la companyia de teatre “Het Muzieklod” i amb el compositor belga Dick Vanderharst, que el van introduir a la música clàssica contemporània i al jazz modern.
Quan tenia disset anys, inspirat per les històries del seu avi i els enregistraments del violinista hongarès Toki Horvat, va començar a tocar el violí. Va deixar l’Orquestra De Piotto i va formar un trio amb el seu pare i el seu oncle Bisque Limberger. Mentre estava de gira a Budapest, va decidir aprendre l’estil de violí magiar. Als vint-i-tres anys va arribar a Budapest i va aprendre hongarès i va estudiar durant divuit mesos intensos amb el gran Horvat Bela.
El virtuós erudit Tcha Limberger és el rei de la música gitana (SUNDAY TIMES UK)
Tcha Limberger sembla estar fet completament de música (THE OBSERVER UK)
La veu de Limberger arriba a qualitats inimaginables (DJANGOSTATION FR)
Brillantor tècnica i passió desafiant (FROOTS UK)
Tan embriagador com un vi vell (SONGLINES UK)
Simplement de nivell mundial (COMPACT NL)
Música tan natural com respirar (LONDON JAZZ NEWS)
Música directament de l’ànima (LONDON EVENING STANDARD)
Ple d’energia (SONGLINES UK)