Liana Gourdjia

Violí

Professora al Musikene Centre Superior de Música del País Basc

AIMS Acadèmia
30/07-10/O8/2O24

  • Classes magistrals individuals per a violí
  • Entrenament d’audició
  • Oportunitats per actuar a l’escenari com a solista o en grups de cambra
  • Alumnes seleccionats experimentaran l’Orquestra de Festival 

La Liana va començar el violí als quatre anys amb la seva àvia, violinista de l’orquestra “Mosfilm”. El seu debut com a solista en una orquestra va ser als nou anys. Als sis, la Liana ja va aparèixer a la televisió de Moscou com una estrella en ascens i, des d’aleshores, va dur a terme concerts amb orquestres i recitals amb la seva mare, pianista col·laboradora al Conservatori Estatal de Moscou i en altres llocs prestigiosos de Rússia, inclòs el Gran Saló i el Tchaikovsky Hall de Moscou o el Philharmonic Hall de Sant Petersburg.

Com a premiada de la prestigiosa fundació New Names de Moscou i membre de la Fundació Spivakov, va actuar al Vaticà pel Papa Joan Pau II, va treure un CD amb el segell Melodia per a les presentacions dels Jocs Olímpics del 1996 a Atlanta i va estar convidada com a jove talent al Festival Internacional de Colmar. Liana Gourdjia també va ser premiada al Concurs Internacional Tchaikovsky per Artistes Joves a Sendai (Japó) a l’edat de catorze anys i, posteriorment, va aparèixer en nombroses ocasions a programes de ràdio i televisió dedicats a presentar joves promeses a Rússia i a Europa.

Guanyadora del Concurs Internacional Sion-Valais, la Liana també ha guanyat premis als Concursos Internacionals Michael Hill i Corpus Christi Hudson Valley. Ha tocat solos amb les orquestres de Lille, SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg, Filharmònica de Moscou, Solistes de Zagreb, Filharmònica de Fort Wayne, Simfònica Nacional de Lituània, Filharmònica de Hudson Valley, la Simfònica de Ashville, City Music Cleveland, Cleveland Chamber… sota la direcció de François- Xavier Roth, Andrew Grams, Daniel Hege, Paul Haas, James Gaffigan, Shlomo Mintz, Carl Topilow, Thomas Hinds, David Effron, Sergei Stadler…

Com a intèrpret de música de cambra activa, L. Gourdjia ha col·laborat amb artistes com Jaime Laredo, Lawrence Power, Vladimir Mendelssohn, Marc Coppey, David Soyer, Antonio Meneses, Giovanni Belucci, François-Frederic Guy, Alexander Melnikov, Peter Laul i membres de Talich, Vogler, Juilliard, Guarneri i Tokyo String Quartets entre molts altres músics. La Liana ha actuat en festivals com el Printemps des Arts a Monte Carlo, Musique de Chambre de Lió, el 92 / Y a Nova York, Les Musicales de Compesieres a Ginebra, Les Musicales de Colmar, i fou premiada al Festival Juventus de França.

Va rebre una beca de tres anys al festival de música de Marlboro, on tingué la oportunitat de col·laborar amb Mitsuko Uchida, Leon Fleisher i Kim Kashkashian, entre altres.

Defensora de la música contemporània, ha estrenat amb freqüència obres encarregades per ella a compositors destacats i futurs compositors. És membre de l’Ensemble Variances amb seu a París sota la direcció de Thierry Pécou i destaca com a concertino a New Music Ensemble a la Universitat d’Indiana sota la direcció de David Dzubay.

La Liana va començar els seus estudis a la famosa Escola central de Música del Conservatori Estatal de Moscou amb les reconegudes professores Iryna Bochkova i Maya Glezarova. Al graduar-se es va mudar als EUA per continuar els seus estudis amb David i Linda Cerone a l’Institut de Música de Cleveland, on va rebre els títols de Llicenciatura i Màster de Música. La Liana va rebre el diploma d’Artista de la Jacob’s School of Music a la Universitat d’Indiana, Bloomington, estudiant amb Jaime Laredo. A la Universitat d’Indiana va ser la primera en rebre la beca Jacob.

Lectora àvida, parla amb fluïdesa el rus, el francès, l’espanyol i l’anglès. Actualment la Liana viu a San Sebastián, on es professora en el Musikene Centre Superior del País Basc i es concertista convidada a l’Euskadiko Orkestra. Continua treballant a l’École Normale de Musique d’Alfred Cortot a París.

Entre els seus enregistraments en CD hi trobem el concert per violí d’Stravinsky i obres per violí i piano amb la Deutsche Radio Philharmoniker de Saarbrücken i la pianista Katia Skanavi (pel segell Audite) i totes les Sonates Completes de Charles Ives per violí i piano amb el pianista Matan Porat (pel segell Printemps des arts de Montecarlo).